MIXTV1.COM

Problemi s probavom mogu imati slične simptome kao problemi sa srcem

Naučite razlikovati bezopasne simptome od onih koji vam mogu ugroziti život

Gubitak daha, pritisak u prsima ili bol u ruci mogu vas uplašiti jer u pitanju su, između ostalog, znaci infarkta. No neki simptomi koji ukazuju na bolesti srca mogu biti vrlo neuobičajene, primjerice bol u trbuhu. No, to ne treba čuditi uzme li se u obzir koliko su crijeva važna za zdravlje cijelog organizma.

Crijeva imaju vlastiti, vrlo složen, živčani sustav. Ljudi s probavnim problemima često imaju neurološke smetnje. Od pamtivijeka znamo da naš osjećaj u trbuhu ima velikog udjela u tome kako se sveukupno osjećamo, ali i kakvo je naše zdravlje, piše Giulia Enders, autorica svjetskog bestselera “Crijeva sa šarmom – sve o jednom podcijenjenom organu“. 

Evo zašto je nadoknada dobrih bakterija važna za zdravlje crijeva

Mikrobiota u crijevima jedna je od najvećih u tijelu i sadrži milijun neurona koji su u suradnji sa svim drugim organima. Liječnici ističu kako ovi želučani iproblemi mogu povezani sa srcem:

1. Žgaravica

Osjećaj pečenja u trbuhu i jednjaku uzrokovan je povratom kiseline iz jednjaka u usta. Mnoge stvari mogu uzrokovati žgaravicu, poput kofeina, alkohola, čokolade te prezačinjene hrane.

Simptomi koji prate žgaravicu često su vrlo slični onima koji prate neke druge, mnogo opasnije bolesti kao što su angina pektoris ili infarkt srca, koje se uglavnom javljaju uz pojačani fizički napor ili psihički stres. Bol se karakteristično širi u donju vilicu, lijevu ili obje nadlaktice, a praćena je osjećajem pritiska, težine, umora, stezanja i nedostatkom zraka. 

Problemi s probavom mogu imati slične simptome kao problemi sa srcemShutterstock

No ponekad može značiti i probleme sa srcem. Nedovoljan protok krvi do srca može voditi do boli u prsima koja nalikuje na lošu probavu. Na stranicama Harvard Healtha stoji kako od oko 8 milijuna osoba koje se jave hitnoj službi radi boli u prsima, više od 4 milijuna nije imalo probleme sa srcem.

2. Oteklina na trbuhu

Ako vam se čini da vam je trbuh čudnog izgleda i primijetite oteklinu, odmah reagirajte. Često to može i biti posljedica onoga što se pojeli ili popili, ali i simptom zatajenja srca. To stanje može dovesti do nakupljanja krvi u području prsa što se može primijetiti i na trbuhu.

Kada dođe do ovog stanja, uz oteklinu može doći i do poteškoća s disanjem, važno se odmah obratiti liječniku. 

Ne ignorirajte bol s desne strane trbuha čak i ako ste izvadili slijepo crijevo

3. Infarkt ili virus?  

Ponekad su simptomi jako slični. Povraćanje i mučnina se mogu javiti kod infarkta, kao i kod obične viroze ili trovanja hranom. Simptomi infarkta mogu uključivati bol u prsima, mučninu, žgaravicu, bol u trbuhu i vrtoglavicu.

Dobro je znati da će se kod problemia sa srcem javiti bol u prsima, rukama, nogama i vratu, dok se to kod trovanja neće javiti. No svakako je važno uvijek na vrijeme obratiti se liječniku ako primijetite neobične i neugodne simptome. 

N. M.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/problemi-s-probavom-mogu-imati-slicne-simptome-kao-problemi-sa-srcem/

MIXTV PUSH

VEZANE VIJESTI ZDRAVLJE

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com