MIXTV1.COM

Previše sjedenja može imati štetne učinke, čak i ako vježbate

Poznato je da dugotrajno sjedenje ima negativne učinke na vaše tijelo. Ali ako mislite da će vježbanje prije ili nakon cjelodnevnog sjedenja pomoći u borbi protiv rizika, varate se.

Nova studija objavljena u časopisu American Heart Association koja sugerira da starije žene koje sjede većinu svog dana – bez obzira na njihove navike vježbanja – mogu biti suočene sa značajnim zdravstvenim komplikacijama.

Previše sjedenja može imati štetne učinke, čak i ako vježbateShutterstock

Kako poništiti učinak?

Istraživanje je pratilo 5856 žena u razdoblju od 7 godina u dobi između 63 i 99 godina, s prosječnom dobi od 79 godina. Zabilježeno je značajno povećanje stope smrtnosti kod onih koje su sjedile više od 11 sati svaki dan, uključujući smrt od kardiovaskularnih bolesti.

Studija je pokazala da su starije žene koje su izjavile da sjede više od 11,7 sati svaki dan imale 57 % veći rizik od smrti bez obzira na uzrok i 78 % veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koje su sjedile manje od 10 sati, čak i ako su uključile bilo koju količinu umjerene do snažne vježbe u svoju rutinu.

Više od 11 sati može se činiti kao apsurdna količina vremena, ali razmislite: sjedite li cijeli dan na poslu, putujete li na posao automobilom i opuštate li se navečer gledajući TV na kauču? Sati se lako gomilaju. Iako je strukturirana tjelovježba zdrava navika, nedostatak kretanja može imati štetne učinke, uključujući povećani rizik od demencije i, kako pokazuje ova studija, skraćeni životni vijek.

Previše sjedenja može imati štetne učinke, čak i ako vježbateShutterstock

10 odličnih razloga da isprobate nordijsko hodanje

Ako se pitate kako razdvojiti vrijeme koje provodite sjedeći tijekom dana, postoji istraživanje koje pokazuje da hodanje od samo 5 minuta nakon svakih 30 minuta sjedenja može pomoći u poništavanju njegovih negativnih učinaka. Hodanje po uredu, šetnja vani, korištenje vaše kućne podloge za hodanje ili trake za trčanje trebalo bi doprinijeti vašem zdravlju.

H. A.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/previse-sjedenja-moze-imati-stetne-ucinke-cak-i-ako-vjezbate/

MIXTV PUSH

VEZANE VIJESTI ZDRAVLJE

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com