MIXTV1.COM

Prepoznajte rane simtome leukemije, često mogu proći neopaženo

Nije rijetkost da prvi znakovi opasnih bolesti prođu ispod radara jer ih pripisujemo drugim, manje ozbiljnim uzrocima. Ne dopustite da se to i vama dogodi

Neke vrste leukemije ne prouzrokuju simptome dok bolest nije već u odmaklom stadiju, a ponekad čak niti tada. To je vrlo zabrinjavajuće jer otima dragocjeno vrijeme za liječenje. Dijagnoza leukemije postavlja se pomoću dva testa – analizom krvi i punkcijom koštane srži.

Ono što sami možete napraviti je otići liječniku primijetite li neki od sljedećih simptoma:

1. Umor i slabost

Ovo su vjerojatno najuobičajeniji simptomi leukemije, a uzrokuje ih anemija. Simptomi se s vremenom pogoršavaju kako bolest napreduje. Ako vaš umor dugo ne prolazi, koliko god odmarali, obavezno se javite liječniku.

Prepoznajte rane simtome leukemije, često mogu proći neopaženoShutterstock

2. Kratak dah

Jedan od simptoma koji proizlaze iz anemije je kratkoća daha. Uzrok, iako puno rjeđe, mogu biti maligne tvorevine u prsnom košu. Poteškoće s disanjem teško ćete previdjeti jer problem može stvarati i pokušaj da pređete s jedne strane sobe na drugu.

3. Česte neobjašnjive modrice

Neobjašnjiva pojava modrica bez fizičke ozljede jedan su od brojnih simptoma leukemije. Neuobičajene modrice rezultat su niskog broja trombocita ili problema sa zgrušavanjem krvi. Modrice nastaju spontano i  mogu biti bilo gdje na tijelu, ali obično se pojavljuju na rukama i nogama.

4. Neobjašnjivo krvarenje

Slično kao i kod modrica, moguća je pojava spontanog krvarenja iz nosa, u desnima, crijevima, plućima ili na glavi. Uzrok je nizak broj trombocita, a može biti i problem sa zgrušnjavanjem krvi koji upućuje na akutni oblik leukemije.

Polovina smrtnih ishoda zbog raka može se izbjeći – evo kojih navika se morate riješiti

5. Petehije

Mrlje koje nastaju zbod podljeva na koži možda nećete primijetiti zbog njihove veličine, bezbolnosti i skrivene pozicije. Obično nastaju u području gležnjeva, a ukazuju na nizak broj trombocita.

6. Problemi s desnima

Premda se porast tkiva desni oko zuba javlja kod malog broja oboljelih od akutne leukemije, riječ je o jednom od najočitijih simptoma ove bolesti. Osjeća se kao neobično stezanje u ustima.

Prepoznajte rane simtome leukemije, često mogu proći neopaženoShutterstock

7. Osjećaj punoće i nadutosti

Jedan od znakova kronične, a ponekad i akutne leukemije je povećana slezena – stanje koje često uzrokuje gubitak apetita i nakon jela pritišće želudac. Stoga se čak i nakon male količine pojedene hrane. Povećana slezena može uzrokovati neugodu ili oštru bol u gornjem lijevom dijelu trbušne šupljine.

8. Noćno znojenje

Događa li vam se da se često budite na plahtama natopljenima znojem posjetite liječnika. Noćno znojenje često je posljedica infekcije koja može biti povezana s leukemijom.

9. Pulsirajuće glavobolje

Premda nisu uobičajen simptom, učestale pulsirajuće glavobolje mogu biti simptom anemije koja je povezana s leukemijom, a moguće je i da se radi o krvarenju u glavi koje može biti opasno po život.

Prepoznajte rane simtome leukemije, često mogu proći neopaženoShutterstock

10. Blijedo lice

Kao i glavobolje, umor ili kratkoća daha, neuobičajeno blijedo lice može takođerbiti znak akutne anemije, a javlja se i kod nekih pacijenata s kroničnim oblikom bolesti. S pojavom ovog simptoma, bolest je vjerojatno već u poodmaklom stadiju jer je broj crvenih krvnih zrnaca izuzetno nizak.

11. Bol u kostima

Bol u kostima slična onoj koju osjećate  kad imate gripu relativno je rijedak, ali je jasan znak leukemije. Bolesne stanice nastaju unutar koštane srži, stoga ukoliko osjećate blagu ili jaku bol u kostima, najbolje je da potražite liječničku pomoć.

Ispijanje kave pomaže u borbi protiv ovih bolesti

12. Natečeni limfni čvorovi

Primijetite li bezbolne otekline limfnih čvorova u području vrata, pazuha ili prepona to ne mora odmah biti znak za zabrinutost – možda se radi o nekom blažem upalnom procesu. Međutim, ukoliko čvorovi ostanu uvećani ili još narastu, moguće je da je u pitanju simptom leukemije ili limfoma.

13. Česte ili ponavljajuće infekcije

Ako imate malu infekciju koja ne prolazi, bez obzira na sve što vam je liječnik prepisao, vrijeme je za kompletnu krvnu sliku. Vrijednosti koje značajno odudaraju od normalnih dovode do oslabljenog imunološkog sustava, što bi zajedno s drugim znakovima kao što je umor ili modrice, trebalo biti dovoljno da krenete liječniku.

N. M.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/prepoznajte-rane-simtome-leukemije-cesto-mogu-proci-neopazeno/

MIXTV PUSH

VEZANE VIJESTI ZDRAVLJE

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com