MIXTV1.COM

Prepoznajte simptome raka grla – mogu vam spasiti život

Vrlo je važno znati na vrijeme prepoznati suptilne simptome, koji nas uglavnom ne zabrinjavaju, a mogu biti rani pokazatelji raka

Ovaj zloćudni tumor nastaje kad se u tkivu grla počnu razvijati maligne tumorske stanice koje razaraju tkivo. Grlo je širi pojam za donji dio dišno-probavnog puta koji čine ždrijelo i grkljan, u kojem se nalaze glasnice.

Nažalost, u mnogim slučajevima raka pojava ranih simptoma izostaje, pa je vrlo važno znati na vrijeme prepoznati suptilne simptome koji nas uglavnom ne zabrinjavaju. Stručnjaci upozoravaju da se jedan iznenađujući simptom javlja dok govorite, a mogao bi liječnicima pomoći da u ranoj fazi otkriju rak. 

Jedna stvar u njezi kože bolja je od retinola – i potpuno besplatna

Simptomi raka grla u ranoj fazi

Oni mogu ovisiti o tome na kojem se mjestu u grlu razvija tumor, no liječnici ističu da se ovi simptomi prvi javljaju:

  • Promjene u govoru: Osoba može govoriti tiše ili promuklo, a može doći i do poteškoća kod izgovaranja nekih riječi. 
  • Promuklost: Ovaj se simptom javlja kad govorite i ako traje dugo može biti simptom raka i najčešći je rani simptom raka grla. 
  • Poteškoće kod gutanja: Neki će osjetiti peckanje ili bol prilikom gutanja, a može se javiti i osjećaj kao da je hrana zapela u grlu.
Prepoznajte simptome raka grla – mogu vam spasiti životShutterstock

Simptomi uznapredovalog raka grla 

Za uspješno liječenje važno je reagirati pri pojavi onih prvih, suptilnijih simptoma. No, kada već dođe do ove poodmakle faze, mogu se javiti ovi simptomi: 

  • Kvržica na vratu: Ona otkriva otečene limfne čvorove.
  • Gubitak kilograma: Može biti povezan s poteškoćama pri gutanju
  • Otežano disanje: Ako rak grla blokira dišne putove, može postati teško disati. 

Pacijent s rakom grla može primijetiti i simptome poput poteškoća pri kretanju, lošeg zadaha, čestih upala dišnih puteva, bijele mrlje na jeziku, kašalj koji ne prolazi, krvarenje iz nosa…

Moguće je da se ovi simptomi jae i kod drugih bolesti, pa je svakako prvi korak posjetiti liječnika radi pregleda ako se javi bilo koji od navedenih simptoma i ne prolazi.  

N. M.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/prepoznajte-simptome-raka-grla-mogu-vam-spasiti-zivot/

MIXTV PUSH

VEZANE VIJESTI ZDRAVLJE

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com