MIXTV1.COM

Voće koje će vam očistiti organizam i pomoći pri mršavljenju

Iako se ne nalazi često na meniju u našim krajevima, pitaja ima brojne zdravstvene prednosti pred drugim voćem

Voće i povrće trebali bi vam se što češće naći na tanjuru pokušavate li smršavjeti ili barem okrenuti prehranu u zdravijem smjeru. Ono će vam pružiti puno nutrijenata, malo kalorija, a imat ćete puno energije. 

Nutricionistica i stručnjakinja za zdravlje Lisa Richards, govorila je o iznenađujućim dobrobitima jednog voća, za zdravlje i za savršenu liniju, koje se rijetko nalazi na meniju – barem u našim krajevima.

Nutricionistica istaknula najbolje voće i povrće za pomoć mršavljenju

Pitaja ili dragon fruit (zmajsko voće) odlično je za probavu jer sadrži puno vlakana koji djeluju kao prebiotik. On pak hrani dobre bakterije u crijevima, poznatije kao probiotici, što regulira probavu kao i brojne procese u tijelu, a spriječit će upalne procese imunološkim odgovorom, kaže Richards.

Pitaja ima vrlo upadljivu crvenu boju kore, a unutrašnjost je bijela s crnim sjemenkama ili crvena. Obiluje željezom biljnog podrijetla, pa je odlična namirnica za vegane i vegetarijance.

Voće koje će vam očistiti organizam i pomoći pri mršavljenjuShutterstock

Kada govorimo o voću i gubitku kilograma najbolje je upravo ovakvo poput pitaje jer ima veliki volumen, sadrži malo kalorija i puno nutrijenata. To se zove “volumetrička dijeta”, pojašnjava Richards.

Koristi pitaje za zdravlje

Okus joj obično opisuju kao slatkasti križanac kivija i kruške. Sadrži puno vitamina i minerala, vlakana, željeza i magnezija.

Može se jesti sirovo, od njega se radi vino, sok, namazi i deserti. Cvjetovi se ponekad jedu kao povrće ili se od njih pravi čaj.

Napokon genijalan trend s TikToka koji bi svi trebali isprobati

Bogata je vitaminom C pa se smatra važnim u borbi protiv slobodnih radikala te ima antioksidativna svojstva. Također obiluje flavonoidima za koje se zna da imaju povoljne učinke protiv kardiovaskularnih bolesti.

Neka istraživanja pokazuju i da glukoza pronađena u zmajevom voću pomaže u kontroli razine šećera u krvi kod dijabetičara.

N. M.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/hrana-kao-lijek/voce-koje-ce-vam-ocistiti-organizam-i-pomoci-pri-mrsavljenju/

MIXTV PUSH

VEZANE VIJESTI ZDRAVLJE

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com