MIXTV1.COM

Puno zaboravljate? Ovo je pet namirnica koje mogu biti krive za to

Izbacite li ove namirnice iz prehrane poboljšat ćete rad crijeva, a samim time i smanjiti šanse za demenciju te poboljšati zdravlje mozga.

Već je poznata povezanost crijeva i mozga, a svaka nova studija samo potvrđuje koliko bakterije u crijevima i metabolički procesi mogu utjecati na funkcioniranje memorije. Upravo tu vezu proučava dr. Uma Naidoo.

Navodi kako postojeće studije pokazuju kako postoji šansa da se smanji mogućnost razvoja demencije ako se izbjegavaju namirnice koje negativno utječu na crijeva te posljedično na pamćenje i koncentraciju.

Evo zašto je važno konzumirati hranu bogatom cinkom

Ovo je njezina “crna lista”.

1. Šećeri

Iako mozak iz glukoze dobiva energiju, prehrana koja uključuje puno šećera može dovesti previše glukoze do mozga, što pak može voditi do problema s pamćenjem i gubitkom plastičnosti u hipokampusu – dijelu mozga koji kontrolira pamćenje.

Puno zaboravljate? Ovo je pet namirnica koje mogu biti krive za toShutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos šećera na dnevnoj bazi bude manji od 10 posto ukupnoga dnevnog energetskog unosa kada je riječ o djeci, ali i o odraslima. Dakle, unosimo li dnevno u organizam 2000 kalorija, od šećera bi trebalo doći do 200 kalorija.

2. Pržena hrana

Pomfrit ili pržena piletina su mnogima omiljene namirnice, ali kada se radi o zdravlju mozga, bilo bi dobro svesti takve užitke na minimum. Jedna je studija pokazala kako je prehrana bogata ovakvim namirnicama povezana s lošijim rezultatima na testovima pamćenja. Razlog bi mogao ležati u tome što ovako pripremljena hrana može uzrokovati upalne procese koji će oštetiti krvne žile koje nutrijente dovode do mozga.

3. Ugljikohidrati visokog glikemijskog indeksa

Iako kruh i tjesteninu zbog njihova okusa ne smatrate šećerom, tijelo ih i dalje procesuira na vrlo sličan način. To znači da i oni mogu povećati rizik od depresije. Ne morate ugljikohidrate potpuno izbaciti iz prehrane, ali potrebno je pripaziti koje jedete. Kvalitetniji ugljikohidrati su cjelovite žitarice, namirnice pune vlakana, i one koje imaju niži glikemijski indeks. Namirnice koje biste trebali manje jesti su krumpir, bijeli kruh i bijela riža.

Puno zaboravljate? Ovo je pet namirnica koje mogu biti krive za to

4. Alkohol

Dok alkoholna pića mogu nakratko donijeti užitak, stalno konzumiranje ipak može dovesti do problema. Archana Singh-Manoux, profesorica i znanstvenica na francuskom institutu za zdravlje i istraživanja, pratila je 23 godine 9000 ljudi kako bi se potvrdilo što alkohol radi mozgu. Rezultati pokazuju kako osobe koje piju više od 14 pića u tjednu imaju veći rizik od razvoja demencije u usporedbi s onima koji su ga pili umjereno.

5. Nitrati

Koriste se kako bi namirnice dulje trajale ili im se pojačala boja, primjerica u slanini ili hrenovkama, a njihova konzumacija može biti povezana s depresijom. Jedna je nedavna studija pokazala kako nitrati mogu promijeniti stanje u crijevima tako da utječu na ravnotežu bakterija.

N. M.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/puno-zaboravljate-ovo-je-pet-namirnica-koje-mogu-biti-krive-za-to/

MIXTV PUSH

VEZANE VIJESTI ZDRAVLJE

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com