MIXTV1.COM

Prepoznajte razliku između žgaravice, refluksa kiseline i GERB-a

Refluks kiseline i GERB medicinska su stanja koja uključuju refluks želučane kiseline u jednjak i grlo. Žgaravica je simptom ova dva stanja.

Izrazi žgaravica, refluks i GERB često se koriste kao sinonimi. Međutim, oni zapravo imaju različita značenja.

Refluks kiseline je uobičajeno medicinsko stanje u kojem želučana kiselina putuje natrag u jednjak. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronični, teži oblik refluksa kiseline, dok je žgaravica simptom refluksa i GERB-a.

Rak testisa nije najčešći u muškaraca, ali pogađa mlađu populaciju

Koji su simptomi žgaravice?

Javlja se u probavnom sustavu – posebno u jednjaku. Sluznica jednjaka je delikatnija od sluznice želuca, pa želučana kiselina koja se vraća natrag u jednjak može izazvati osjećaj pečenja u prsima.

Ova bol može biti oštra ili poput osjećaja stezanja. Neki ljudi mogu opisati žgaravicu kao peckanje koje se kreće prema gore oko vrata i grla ili kao nelagodu iza prsne kosti.

Prepoznajte razliku između žgaravice, refluksa kiseline i GERB-aShutterstock

Žgaravica se obično javlja nakon jela. Saginjanje ili ležanje može pogoršati osjećaj. Budući da žgaravica uključuje blagu do jaku bol u prsima, ponekad se može zamijeniti sa srčanim udarom.

Odmah se javite liječniku ako se vaša žgaravica i bol u prsima promijene ili pogoršaju i popraćeni su teškoćama u disanju, znojenjem, vrtoglavicom ili bolovima u ruci ili čeljusti.

Rijetka i blaga žgaravica može se liječiti antacidima i promjenama načina života. Možete pokušati smršavjeti (ako je potrebno), prestati pušiti, jesti manje masne hrane te izbjegavati začinjenu i kiselu hranu.

Prehranom protiv celulita: 10 namirnica koje uklanjaju celulit i 10 koje ga uzrokuju

Trebali biste se posavjetovati s liječnikom ako imate žgaravicu dva ili više puta tjedno ili ako lijekovi koji se izdaju bez recepta ne ublažavaju nelagodu. Ako je tako, žgaravica može biti simptom ozbiljnijeg problema poput refluksa kiseline ili GERB-a.

Što je refluks kiseline?

Kružni mišić koji se naziva donji ezofagealni sfinkter spaja jednjak i želudac. Ovaj mišić je zadužen za stezanje jednjaka nakon što hrana prijeđe u želudac. Ako je slab ili se ne steže kako treba, kiselina se iz želuca može vratiti natrag u jednjak – što je poznato kao refluks kiseline.

Prepoznajte razliku između žgaravice, refluksa kiseline i GERB-aShutterstock

Refluks kiseline može uzrokovati žgaravicu i druge simptome, kao što su:

 • kašalj
 • grlobolja
 • gorak okus u stražnjem dijelu grla
 • kiseli okus u ustima
 • peckanje i pritisak koji se može proširiti do prsne kosti

Kako biste smanjili ovaj problem pokušajte jesti manje i češće obroke, smanjite stres, izbjegavajte hranu koja izaziva simptome, nemojte jesti unutar 3 do 4 sata nakon spavanja ili ležanja, prestanite pušiti, alkohol pijte umjereno.

Kako prepoznati GERB?

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je stanje kod kojeg se kiselina iz želučavraća u jednjak i usta. Riječ je o kroničnom obliku refluksa koji se dijagnosticira kad sejavlja više od dva puta tjedno ili uzrokuje upalu u jednjaku.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): bolest od koje pati sve više osoba

Simptomi GERB-a uključuju:

 • loš dah
 • oštećenje zubne cakline zbog viška kiseline u ustima
 • žgaravica
 • bol u prsima
 • uporan suhi kašalj
 • simptomi slični astmi (stezanje u prsima, kašalj, zviždanje)
 • poteškoće s gutanjem

GERB mogu uzrokovati razna stanja. Prekomjernu težina stvara dodatni pritisak na želudac, a uzrok mogu biti i trudnoća ili hijatalna hernija (izbočenje dijela želuca kroz dijafragmu). Također do ovoga stanja može dovesti uzimanje nekih lijekova poput blokatora kalcijevih kanala, sredstva protiv bolova, sedativa ili antidepresiva.

N. M.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/prepoznajte-razliku-izmedu-zgaravice-refluksa-kiseline-i-gerb-a/

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com