MIXTV1.COM

Keto dijeta zapravo bi mogla biti štetna za zdravlje

Ketogena dijeta postala je popularna početkom 2000-ih s mantrom “masnoća nije neprijatelj”. Ali studija iz ožujka 2024. sugerira da može biti nešto poput trojanskog konja.

Rad, koji je objavila dr. med. i dr. Joanna Popiolek-Kalisz, otkrila je nekoliko problema s parametrima keto dijete. Studija objavljena u izdanju Current Problems in Cardiology iz ožujka 2024. sugerira da je dijeta – koja se usredotočuje na hranu s visokim udjelom masti, a smatra se vrlo malom ugljikohidratima – možda nešto poput trojanskog konja.

Keto dijeta zapravo bi mogla biti štetna za zdravljeShutterstock

Prvi je bio povezan s gubitkom težine: dok su mnogi ljudi koji su slijedili keto dijetu doživjeli brzi gubitak težine (tipično za bilo kakvu značajnu promjenu prehrane), vjerojatno se uglavnom radilo o težini vode i nije uspjelo donijeti trajne pozitivne zdravstvene promjene u tijelu.

Ketogena dijeta ne ispunjava kriterije zdrave prehrane. Upravo suprotno, zapravo: kada je u pitanju sveukupno zdravlje srca, obrazac niske razine ugljikohidrata je korisniji od niske razine ugljikohidrata (uključujući ketogenu dijetu), navodi Popiolek-Kalisz u radu.

Keto dijeta zapravo bi mogla biti štetna za zdravljeShutterstock

Evo što liječnica misli o izbjegavanju ugljikohidrata kod inzulinske prehrane i ketogene dijete

Rizici keto dijete

Zbog naglaska keto dijete na masnoćama, oni koji je se pridržavaju obično imaju višu stopu LDL kolesterola, što je povezano s većim rizikom od srčanih bolesti, začepljenih arterija i smrti.

Keto dijeta zapravo bi mogla biti štetna za zdravljeShutterstock

Planovi prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata uključuju Atkinsovu dijetu, paleo dijetu i South Beach dijetu. Druge studije su primijetile da keto dijeta također može dovesti do velikih nedostataka vitamina i minerala (kao i viška vitamina K topljivog u mastima, koji je također nezdrav za srce) i povećanog broja bubrežnih kamenaca.

H. A.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/keto-dijeta-zapravo-bi-mogla-biti-stetna-za-zdravlje/

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com