MIXTV1.COM

Evo što riskirate ako pijete kavu na prazan želudac

Iako vam daje energiju, može izazvati probavne smetnje te općenito loše utjecati na organizam. Pojedite nešto prije prve doze kofeina, savjetuju nutricionisti

Kava za početak dana nije rijetkost. Mnogi preskaču doručak i kreću ravno po dozu energije iz kofeina. No, iako vam kava može pomoći da se razbudite, kofein na prazan želudac može biti štetan za zdravlje na više načina.

Studije otkrivaju da kava na prazan želudac može izazvati probavne smetnje i ometati proces apsorpcije hranjivih tvari, potencijalno ugrožavajući imunološki sustav. Ova navika također može pogoršati refluks kiseline i povisiti razinu kortizola, pridonoseći stresu.

Nutricionistica istaknula najbolje voće i povrće za pomoć mršavljenju

Nutricionistica i dijetetičarka Deepti Lokeshappa podijelila je za Healthshots sedam mogućih nuspojava ako vam je kava prvi izbor ujutro.

1. Anksioznost i trema

Kofein je stimulans koji može povećati budnost i nivo energije. Međutim, konzumiranje na prazan želudac može pojačati njegovo djelovanje, što dovodi do povećane tjeskobe i nervoze. Ovo pojačano stanje uzbuđenja može biti neugodno i ometati dnevne aktivnosti, uzrokujući nemir i nemogućnost fokusiranja.

Evo što riskirate ako pijete kavu na prazan želudacShutterstock

2. Rizik od kiselosti želuca

Kava je kisela, a ako se konzumira na prazan želudac, može pogoršati probleme s kiselošću želuca.

Kombinacija kofeina i visoke razine kiselosti može iritirati sluznicu želuca, što dovodi do nelagode, žgaravice, pa čak i refluksa kiseline. S vremenom, česta izloženost kavi može doprinijeti razvoju ozbiljnijih gastrointestinalnih stanja poput gastritisa ili peptičkog ulkusa, kaže Lokeshappa.

3. Pogoršava probavne probleme

Za osobe koje već imaju problema poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili upalne bolesti crijeva (IBD), pijenje kave na prazan želudac može pogoršati simptome. Stimulativni učinci kofeina mogu povećati pokretljivost crijeva, potencijalno izazivajući proljev ili grčeve, narušavajući osjetljivu ravnotežu probavnog sustava.

Evo što riskirate ako pijete kavu na prazan želudacShutterstock

4. Ometa apsorpciju hranjivih tvari

Kava sadrži tanine, koji mogu ometati apsorpciju određenih hranjivih tvari, uključujući željezo i kalcij.

Konzumiranje kave na prazan želudac može spriječiti sposobnost tijela da apsorbira ove esencijalne hranjive tvari, što s vremenom dovodi do njihova nedostatka, objašnjava Lokeshappa.

5. Povećava odgovor na stres

Kofein potiče otpuštanje kortizola, koji se često naziva i hormonom stresa. Povišen kortizol može imati štetne učinke na zdravlje: uzrokovati slabu imunološku funkciju, debljanje i poremećaje raspoloženja. Tako može pridonijeti pretjeranoj reakciji na stres te potencijalno pogoršati stanja povezana sa stresom.

Kava s mlijekom sadrži više zasićenih masti nego porcija pomfrita. Znamo još 7 jednako šokantnih primjera!

6. Oscilacije šećera u krvi

Kofein može utjecati na osjetljivost na inzulin i metabolizam glukoze, što dovodi do fluktuacija u razini šećera u krvi. Kada se konzumira na prazan želudac, kava može uzrokovati nagli porast šećera u krvi, nakon čega slijedi pad. Zbog toga se pojedinci mogu osjećati umorno, razdražljivo i žudjeti za više šećera ili kofeina kako bi ublažili simptome. S vremenom, te fluktuacije mogu pridonijeti inzulinskoj rezistenciji i povećanom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2.

Evo što riskirate ako pijete kavu na prazan želudacShutterstock

7. Dehidracija

Kofein je diuretik, što znači da potiče stvaranje urina i može dovesti do povećanog gubitka tekućine iz tijela. Kada se konzumira na prazan želudac, može pogoršati dehidraciju, naročito ako se ne unosi dovoljno tekućine tijekom dana. Poznato je i da dehidracija može uzrokovati simptome kao što su glavobolja, vrtoglavica i umor, što dodatno utječe na zdravlje.

N. M.

    PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/evo-sto-riskirate-ako-pijete-kavu-na-prazan-zeludac/

    ZAGREB WEATHER

    POPULARNO

    www.mixtv1.com