MIXTV1.COM

Ne izbjegavajte sve masti, one zdrave neophodne su za vaše zdravlje

Zdrave masti, poput onih u avokadu, maslinovom ulju i orasima, pružaju brojne zdravstvene benefite. Masti igraju vitalnu ulogu u apsorpciji vitamina, izgradnji stanica i proizvodnji hormona.

Ovo je pet razloga zašto su zdrave masti neophodne za vaše zdravlje, prema Ministarstvu zdravlja i socijalne skrbi..

Ne izbjegavajte sve masti, one zdrave neophodne su za vaše zdravljeShutterstock

Zdravlje srca

Za razliku od nezdravih masti koje mogu začepiti arterije i povećati rizik od srčanih bolesti, nezasićene masne kiseline, kao što su omega-3 masne kiseline, zapravo štite srce. Zasićene masti, često prisutne u životinjskim mastima, mogu povećati razinu lošeg kolesterola (LDL), dok nezasićene masti, koje nalazimo u biljnoj hrani, pomažu u smanjenju LDL-a i povećanju dobrog kolesterola (HDL).

Studije pokazuju da Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upale u tijelu, pomažu u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju rizika od abnormalnih srčanih ritmova, čime dodatno štite kardiovaskularni sustav. Na primjer, losos, skuše, sardine, lanene sjemenke i orasi su bogati izvori omega-3 masnih kiselina.

Ne izbjegavajte sve masti, one zdrave neophodne su za vaše zdravljeShutterstock

Podrška moždanih funkcija

Naš mozak je sastavljen od gotovo 60 posto masti, stoga nije iznenađujuće da vrste masti koje konzumiramo imaju značajan utjecaj na kognitivne funkcije. Omega-3 masne kiseline, kao jedna od najvažnijih vrsta nezasićenih masnih kiselina, dokazano poboljšavaju pamćenje, koncentraciju i opće kognitivne sposobnosti.

Studije su pokazale da ljudi koji redovito konzumiraju omega-3 masne kiseline imaju bolje rezultate na testovima pamćenja i brže kognitivne procese. Omega-3 masne kiseline također pomažu u smanjenju upala u mozgu, što može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Ne izbjegavajte sve masti, one zdrave neophodne su za vaše zdravljeShutterstock

Zdrava koža

Koža je naš najveći organ i zahtjeva adekvatnu prehranu da bi ostala hidratizirana i elastična. Dobre masti, posebno nezasićene masne kiseline, pružaju esencijalne nutrijente koji podržavaju zdravlje kože iznutra. Maslinovo ulje je poznato po svojim blagotvornim svojstvima za kožu. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, koje pomažu u hidrataciji i poboljšavaju elastičnost kože.

Avokado je još jedna izvanredna namirnica bogata zdravim mastima. Sadrži obilje vitamina E, koji je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i sposobnosti da štiti kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Orašasti plodovi, poput badema i oraha, također su izvrsni izvori zdravih masti koje podržavaju zdravlje kože. Oni sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline koje pomažu u smanjenju upala i održavanju kožne barijere.

Ne izbjegavajte sve masti, one zdrave neophodne su za vaše zdravljeShutterstock

Ne možemo zaustaviti starenje, ali zato možemo vratiti svoj biološki sat unatrag, evo kako!

Regulacija hormona

Zdrave masti igraju ključnu ulogu u regulaciji hormona, što je ključno za opće zdravlje i dobrobit. Esencijalne masne kiseline, poput omega-3 i omega-6, su neophodne za proizvodnju hormona i održavanje njihove ravnoteže. Hormoni upravljaju mnogim funkcijama u našem tijelu, uključujući metabolizam, imunološki odgovor i reproduktivno zdravlje.

Jedan od glavnih načina na koje zdrave masti pomažu u balansiranju hormona je smanjenje upala u tijelu. Kronične upale mogu dovesti do hormonalne neravnoteže i zdravstvenih problema poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) i problema sa štitnjačom. Zdrave masti također mogu pomoći u smanjenju simptoma PMS-a. Omega-3 masne kiseline, posebno, pokazale su se korisnima u smanjenju menstrualnih bolova i stabiliziranju raspoloženja. Dobre masti pomažu tijelu u apsorpciji vitamina topivih u mastima, poput vitamina D, koji je važan za regulaciju hormona.

Ne izbjegavajte sve masti, one zdrave neophodne su za vaše zdravljeShutterstock

Podrška imunološkom sustavu

Zdrave masti igraju ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, pomažući tijelu da se bori protiv bolesti i infekcija. Zdrave masti također pomažu u apsorpciji vitamina topivih u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, koji su ključni za zdrav imunološki odgovor. Na primjer, vitamin D je poznat po svojoj ulozi u jačanju imuniteta, a konzumacija zdravih masti pomaže tijelu da ga učinkovito apsorbira.

H. A.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/ne-izbjegavajte-sve-masti-one-zdrave-neophodne-su-za-vase-zdravlje/

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com