MIXTV1.COM

Jednostavno i učinkovito ubrzajte metabolizam

Postoji nekoliko strategijautemeljenih na dokazima koje vam mogu pomoći u povećanju metabolizma kako biste podržali kontrolu težine i opće zdravlje.

Što je vaš metabolizam brži, to više kalorija sagorijevate u mirovanju. Mnogi čimbenici mogu utjecati na vaš metabolizam, uključujući dob, prehranu, sastav tijela, spol, visinu, težinu, tjelesnu aktivnost, zdravstveno stanje i lijekove koje uzimate.

Jednostavno i učinkovito ubrzajte metabolizamShutterstock

Ovo je osam jednostavnih načina za ubrzavanje metabolizma:

Proteini u svakom obroku

Proteini u prehrani zahtijevaju da se 20-30% iskoristive energije potroši za metabolizam, u usporedbi s 5-10% za ugljikohidrate i 0-3% za masti.

Konzumiranje više proteina također može smanjiti pad metabolizma koji je često povezan s gubitkom masti. To je zato što proteini pomažu spriječiti gubitak mišića, što je uobičajena nuspojava dijete.

Jednostavno i učinkovito ubrzajte metabolizamShutterstock

Trening visokog intenziteta

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) uključuje brze i intenzivne izmjene aktivnosti. Ako je ova vrsta tjelovježbe sigurna za vas, neizravno vam može pomoći u ubrzavanju metabolizma. Vaše mišićne stanice sagorijevat će energiju u mirovanju, što vam pomaže u sagorijevanju masti i izgradnji mišića.

Dižite teške stvari

Mišići su metabolički aktivniji od masti. Izgradnja mišića može pomoći u povećanju učinkovitosti vašeg metabolizma i sagorijevanja više kalorija svaki dan, čak i dok mirujete.

Jednostavno i učinkovito ubrzajte metabolizam

5 čestih pogrešaka koje žene rade, a kojima usporavaju metabolizam – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Hodajte kad god je prilika

Dugotrajno sjedenje sagorijeva manje kalorija i može dovesti do debljanja.

Stajanje ili hodanje na poslu, za razliku od sjedenja, povezano je sa smanjenim rezultatima kardiometaboličkog rizika (CMR), težinom, tjelesnom masnoćom, opsegom struka, sistoličkim i dijastoličkim krvnim tlakom, trigliceridima natašte, ukupnim/HDL kolesterolom i inzulinom.

Jednostavno i učinkovito ubrzajte metabolizamShutterstock

Zeleni čaj ili oolong čaj

Zeleni čaj i oolong čaj pomažu pretvoriti dio masti pohranjene u vašem tijelu u slobodne masne kiseline, što može neizravno povećati sagorijevanje masti u kombinaciji s tjelovježbom.

Smatra se da neizravno može pomoći u sprječavanju platoa mršavljenja zbog načina na koji čajevi utječu na mikrobiom crijeva, što pomaže u poboljšanju načina na koji vaše tijelo razgrađuje masti za energiju i načina na koji pretvara višak energije u mast za kasniju upotrebu.

Dva pogrešna koraka pri doručku mogu usporiti vaš metabolizam – trebalo bi ih izbjegavati – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

AKo vam ne smeta, jedite papriku

Paprike sadrže kapsaicin, spoj koji može potaknuti vaš metabolizam.

Na primjer, jedna recenzija iz 2016. procijenila je učinke kapsaicina u prihvatljivim dozama. Predviđa se da bi se jedenje paprike sagorjelo oko 10 dodatnih kalorija po obroku.

Jednostavno i učinkovito ubrzajte metabolizamShutterstock

Dobar san zlata vrijedi

Nedostatak sna povezan je s velikim povećanjem šanse za pretilost. Također je dokazano da utječe na razine grelina, hormona gladi, i leptina, hormona koji kontrolira sitost.

To bi moglo objasniti zašto mnogi ljudi kad su neispavani često osjećaju glad i mogu imati poteškoća s gubitkom težine ili se mogu udebljati.

Također, otkriveno je da nedostatak sna tijekom četiri noći ili dulje može utjecati na način na koji tijelo metabolizira masti.

Kava – više od užitka

Istraživanje je pokazalo da kofein može potaknuti tijelo da oslobađa neurotransmitere poput epinefrina, koji pomaže regulirati način na koji vaše tijelo prerađuje masti.

Jednostavno i učinkovito ubrzajte metabolizamShutterstock

Međutim, ovaj učinak može varirati ovisno o nekoliko čimbenika. Na primjer, jedno je istraživanje pokazalo da je kofein učinkovitiji u povećanju sagorijevanja masti tijekom vježbanja kod osoba s manje aktivnim (sjedećim) stilom života u usporedbi s treniranim sportašima.

H. A.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/jednostavni-i-ucinkoviti-nacini-da-ubrzate-metabolizam/

MIXTV PUSH

VEZANE VIJESTI ZDRAVLJE

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com