MIXTV1.COM

6 odličnih razloga da ovih dana uživate u mladom luku

Mladi luk je iznimno hranjiva biljka koja organizmu pruža niz zdravstvenih prednosti. Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti.

Nutricionistički, mladi luk predstavlja idealnu kombinaciju luka i povrća. On je odličan izvor vitamina K i C, te vrlo dobar izvor vitamina A. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala te prevenira makularnu degeneraciju (kliničko stanje koje rezultira gubitkom vida).

Puno je zdravstvenih dobrobiti koje pruža konzumacija mladog luka, a ovo su neke od njih:

Čuva zdravlje srca

Mladi luk je pun antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanična tkiva. Spomenimo i vitamin C koji će se pobrinuti da kolesterol i krvni tlak budu pod kontrolom što je ujedno i zaštita od srčanih oboljenja.

6 odličnih razloga da ovih dana uživate u mladom lukuShutterstock

Jača kosti

Uz vitamin C i K, mladi luk je zaštitnik zdravlja kostiju. Vitamin C je zadužen za proizvodnju kolagena, a vitamin K čuva gustoću kostiju.

Održava mladolik izgled kože

Ako govorimo o kolagenu, koži je potrebna kako bi ostala lijepa i mladolik, a mladi luk organizmu pomaže pri proizvodnji kolagena kako bi se ona prirodnim putem obnovila.

Trebate li se odreći jaja ako imate visok kolesterol?

Ublažava prehlade

Često se spominje kako mladi lik imaantibakterijska svojstva, stoga su odlični borci protiv prehlada i gripa. Njegovi sastojci potiču izbacivanje sluzi iz respiratornog sustava.

6 odličnih razloga da ovih dana uživate u mladom lukuShutterstock

Štiti vid

Pun karotenoidi, mladi luk će čuvati vaš vid i zdravlje očiju. Sadrži vitamin A koji podržava dobar vid i štiti oči od upala i makularne degeneracije.

Snižava kolesterol

Mladi luk ima čak 6 sastojaka za koje se smatra da snižavaju kolesterol. Uz to će ova namirnica povećati nivo “takozvanoga” dobrog kolesterola. Zeleni luk će također djelovati tako što će smanjiti i razinu šećera u krvi.

H. A.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/6-odlicnih-razloga-da-ovih-dana-uzivate-u-mladom-luku/

MIXTV PUSH

VEZANE VIJESTI ZDRAVLJE

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com