MIXTV1.COM

Vitamin E hrani kožu i čuva vaše zdravlje

Ovaj esencijalni nutrijent ima bitnu ulogu u očuvanju zdravlja, obrani protiv raznih bolesti te općenitoj dobrobiti organizma

U čitavom nizu vitamina kojih vam ne smije nedostajati u tijelu, vitamin E je jedan od ključnih. Najmoćniji je antioksidans te igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i funkcije tijela. Neutralizira štetne slobodne radikale i štiti stanične membrane od oksidativnog stresa koji može doprinijeti razvoju srčanih bolesti, neurodegenerativnih poremećaja i raka.

Ovaj esencijalni nutrijent ima ključnu ulogu za dobrobiti organizma, a iako njegov nedostatak ima negativne posljedice na zdravlje, u uobičajenim pretragama se vrlo rijetko provjerava njegova razina u tijelu.

Pogreške u nanošenju kreme za sunčanje koje vas mogu skupo stajati

Kome sve treba ovaj vitamin?

Veću potrebu za ovim vitaminom imaju trudnice, sportaši te osobe s anemijom. Našem su organizmu potrebne veće količine vitamina E pogotovo ako u svakodnevnoj prehrani unosimo veće količine polinezasićenih masnih kiselina (ulje suncokreta, soje, kukuruza).

Vitamin C obnavlja vitamin E i produljava njegov antioksidativni učinak, pa se preporučuje da se uzimaju zajedno. Također usporava genetsku bolest poznatu kao degeneracija makule kod koje može doći do gubitka vida i jača imunološki sustav.

Vitamin E hrani kožu i čuva vaše zdravljeShutterstock

Zdravlje kože

Vitamin E ima pozitivan utjecaj na zdravlje kože, sudjelujući u obnovi stanica i održavanju hidratacije. Čest je i kvalitetan sastojak u kremama za lice jer usporava znakova starenja na koži te regenerira oštećenu kožu i smanjuje vidljivost ožiljaka.

Može se kupiti i u tekućem obliku te dodati u omijenu kremu. Čest je sastojak krema za sunčanje jer ima dobra svojstva za obranu kože od UV zračenja.

Što kad ga ima previše ili premalo?

Znakovi nedostatka vitamina E u organizmu su anemija, sklonost krvarenju (osjetljive kapilare), depigmentacija (smeđe mrlje na koži), teškoće u hodanju i održavanju ravnoteže.

Znate li koliko često i kako pravilno prati lice za najbolje rezultate? Evo što savjetuju dermatolozi

S druge pak strane prevelike količine vitamina E također imaju negativne nuspojave poput mučnina, slabost, nemogućnost zgrušavanja krvi.

Prirodni izvori

Namirnice najviše bogate vitaminom E su žitarice jer obiluju uljima. U velikim količinama ga se može pronaći u pšeničnim i ječmenim klicama, nerafiniranim i hladno prešanim uljima palme i šafrana, avokadu.

Vitamin E hrani kožu i čuva vaše zdravljeShutterstock

Nešto manje količine se nalaze u žumanjku jajeta, kelju, špinatu, blitvi, brokuli, mahunarkama, orašastim plodovima.

Planirate li uzimati dodatke vitamina E posavjetujte se sa svojim liječnikom.

N. M.

PROČITAJ VIŠE... https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/vitamin-e-hrani-kozu-i-cuva-vase-zdravlje/

MIXTV PUSH

VEZANE VIJESTI ZDRAVLJE

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com