MIXTV1.COM

Kontakt &Info

  •      >>

         email:

         mixtv.eu@gmail.com


 
 

Ovo je projekt koji je osvojio prestižnu nagradu Bernardo Bernardi

U robnoj kući Nama otvorena je izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini koja traje sve do 15. lipnja. U sklopu ove izložbe su dodijeljene nagrade za najbolje projekte, a jednu od prestižnijih nagradaBernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja je osvojila arhitektica Vanja Ilić za projekt Muzej vinogradarstva u Pitvama koji vam predstavljamo danas.

Ovo je projekt koji je osvojio prestižnu nagradu Bernardo Bernardi

Opis autorice:

Muzej vinogradarstva u Pitvama smješta se u postojeću zgradu nekadašnje škole na uzvišenoj poziciji unutar mjesta i otoka, pa lokaciju bitno definiraju prekrasne vizure. U trenutku započinjanja projekta zgrada je tek djelomično građevinski sanirana nakon požara, uz preostale znatne statičke nedostatke, a u tijeku je bila obnova pročelja prema konzervatorskim uvjetima. U stalnom postavu predviđa se na katu i galeriji prezentacija vinogradarske zbirke, a u prizemlju multifunkcionalni prostor za izložbe, prezentacije vina, edukaciju i društveni prostor za lokalnu zajednicu.

Ovo je projekt koji je osvojio prestižnu nagradu Bernardo Bernardi
Ovo je projekt koji je osvojio prestižnu nagradu Bernardo Bernardi

Prostorna koncepcija stalnog postava bazira se na integriranju suvremenih interijerskih elemenata od čelika i strukturno koloriranog mdf-a tako da se ne mijenja izvorno oblikovanje građevine. Stalni izložbeni postav i popratne namjene integriraju se unutar postojećeg građevnog tkiva kao ‘uneseni’, suvremeni i neovisni prostorni element čelične konstrukcije, koji stvara na prostoru kata dodatnu galeriju u potkrovlju, a ujedno i konstrukcijski učvršćuje građevinu. Kuća-škola u svojem volumenu istovremeno ostaje intaktna, dok je prostor slojevito transformiran. .

Ovo je projekt koji je osvojio prestižnu nagradu Bernardo Bernardi

Izložbeni element je formiran tako da tvori ‘niše’ za izlaganje, a prostor između slobodno teče i prožima se s volumenom zgrade, ostavljajući slobodne vizure na pejzaž i otkrivajući izvorni volumen kuće. Posjetitelj ulazi u prostor dvostruke izložbe: režiranog muzejskog postava kroz niz kontroliranih scena u nišama i slobodnih vizura prema krajoliku. Budući da je mali prostor predviđen za višestruku funkciju, rješenje interijerskih elemenata predviđa i prostore za spremišta popratnog inventara te opreme koja se koristi u povremenim događanjima, a tijekom funkcioniranja muzeja ostaje jednostavno dostupna i skrivena.

Ovo je projekt koji je osvojio prestižnu nagradu Bernardo Bernardi

Dvorana u prizemlju sustavom preklopnih panela može biti kompletno zatvorena projekcijska dvorana, polupropulzivan prostor za radionice ili pak potpuno integrirani prostor s okolišem.
Dio stalnog postava je postavljen u eksterijeru, djelomično zatečen in situ, te su formirane blago ‘lebdeće’ platforme za postav eksponata, u skladu s topografijom terena i za proširenje aktivnosti na vanjsku površinu tako da se prirodni krajolik gotovo ne dotiče, a stvara platforma za impresivan pogled.

Obrazloženje žirija:

Vinogradarska zbirka muzeja općine Jelsa u hvarskom selu Pitve ušla je u zgradu nekadašnje škole podignute početkom 20. stoljeća, dimenzionirane po mjeri malog mjesta u unutrašnjosti otoka. Prenamijenjena za muzejsku funkciju, a zatim 2012. godine oštećena u požaru, kuća je nakon obnove trebala preuzeti višestruku ulogu: stalnog postava zbirke, izložbenog prostora, prostora za prezentaciju vina i enološku edukaciju te društvenog prostora za lokalnu zajednicu, a sve to u sklopu strogo postavljenih konzervatorskih zahtjeva.

Ovo je projekt koji je osvojio prestižnu nagradu Bernardo Bernardi

Tako slojevit program mogao se bez napora pretočiti u kuću samo projektom koji podržava varijabilnost prostora u vremenu njegovim izmjeničnim kodiranjem i dekodiranjem. Stalni izložbeni postav i popratne namjene organiziraju se unutar postojećeg volumena putem unesenoga posve suvremenog i neovisnog prostornog elementa u obzirnom dijalogu s prostornom ovojnicom, koju dodiruje tek na mjestu gdje je to potrebno da je dodatno učvrsti.

Ovo je projekt koji je osvojio prestižnu nagradu Bernardo Bernardi

Reinterpretativna dimenzija interijera gradi se u odnosu konstanti i mijena. Izložbeni element na katu i galeriji tvori niše za izlaganje s uporabnim artefaktima i isječcima zemlje čija se ljepota ističe u gotovo apstrahiranim, pomno kontroliranim kompozicijama, dok su opisi i objašnjenja smješteni izvan niša, u slobodnom prostoru koji teče između sekvenci režiranoga muzejskog postava i otkriva raskošne vizure prema agrarnom pejzažu. Dvorana u prizemlju, pak, zahvaljujući sustavu preklopnih panela, ostvaruje stupnjevan odnos s okolišem – od potpune zatvorenosti do integracije.

Ovo je projekt koji je osvojio prestižnu nagradu Bernardo Bernardi

Tu je ekspresija interijera postignuta ukazivanjem na ljepotu korisnoga i „običnoga” projektiranjem polivalentne „mašine za procesuiranje” programa, lišene svake suvišnosti, koja oplemenjuje mjesto i lokalnu zajednicu, koliko i razmišljanja o suvremenom interijeru.
Ana Šverko

Autorica: Vanja Ilić
Projektni tim: Dominik Lovrečić, Tena Petrović
Suradnici: Mladen Rukavina (elektroinstalacije), Branko Galić (konstrukcija), Mihajlo Šprem (vodovod i kanalizacija), Mario Josipović (termotehnika), Ana Rako (grafički dizajn i ilustracije), Goran Raukar (grafički dizajn i ilustracije), Marija Plenković (muzeološka koncepcija), Duje Dorotka (muzeološka koncepcija)
Fotografije: Bosnić+Dorotić
Investitor: Muzej općine Jelsa
Izvođači: MGA, AVC
Lokacija: Pitve

PROČITAJ VIŠE... https://buro247.hr/bernardo-bernardi-vanja-ilic/

MIXTV PUSH

ZAGREB WEATHER

POPULARNO

www.mixtv1.com